Ak hľadáte hamburger, ktorý vás dostane svojou bohatosťou chutí a dokonalou harmóniou surovín, hamburger s údeným syrom a slaninou je tou správnou voľbou. Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa, lahodnej údenej chuti syra a chrumkavej slaniny vytvára nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Tento burger je skvelou voľbou pre milovníkov intenzívnych chutí a uspokojí aj tých najnáročnejších burgerových nadšencov.


Prečo údený syr a slanina?

Údený syr dodáva hamburgeru hĺbku a jemne dymovú arómu, ktorá sa skvele dopĺňa s grilovaným hovädzím mäsom. Na výber je viacero druhov údených syrov, no medzi najobľúbenejšie patria údený cheddar, gouda alebo parenica.

Slanina naopak pridáva burgeru nielen výraznú chuť, ale aj chrumkavú textúru, ktorá kontrastuje so šťavnatosťou mäsa. Správne opečená slanina zvýrazní každý sústo a podčiarkne bohatý profil tohto burgeru.


Recept na hamburger s údeným syrom a slaninou

Ingrediencie:

(na 4 porcie)

  • Hovädzie placky:
    • 500 g mletého hovädzieho mäsa (ideálne s obsahom tuku 20 %)
    • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
    • 1 lyžička údenej papriky (voliteľné, pre ešte intenzívnejšiu chuť)
    • 1 lyžica Worcesterskej omáčky
    • 1 strúčik cesnaku (najemno nasekaný)
  • Ostatné suroviny:
    • 4 plátky údeného syra (cheddar, gouda alebo parenica)
    • 8 plátkov slaniny
    • 4 čerstvé žemle (ideálne brioche alebo remeselné)
    • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na krúžky)
    • 1 lyžica masla
    • 1 lyžica olivového oleja
    • 4 lyžice majonézy
    • 1 lyžička horčice
    • 1 lyžička BBQ omáčky
    • Listy čerstvého šalátu
    • 1 paradajka (nakrájaná na plátky)

Postup:

  1. Príprava mäsa:
    V miske zmiešajte mleté hovädzie mäso s korením, údenou paprikou, Worcesterskou omáčkou a cesnakom. Zmes rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte placky s hrúbkou približne 1,5 cm. Urobte do stredu každej placky miernu priehlbinu – zabránite tak tomu, aby sa pri grilovaní vydúvali.
  2. Príprava slaniny:
    Na panvici opečte slaninu na stredne vysokej teplote, kým nebude chrumkavá. Prebytočný tuk môžete odsať papierovou utierkou.
  3. Karamelizovaná cibuľa:
    Na tej istej panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Opekajte ju na strednom ohni asi 10 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
  4. Grilovanie mäsa:
    Rozohrejte gril alebo panvicu na vysokú teplotu. Placky grilujte približne 4–5 minút z jednej strany. Potom ich otočte a pridajte na ne plátok údeného syra. Grilujte ďalšie 3–4 minúty, kým sa syr neroztopí a mäso nedosiahne požadovanú kvalitu.
  5. Príprava žemlí:
    Žemle rozkrojte a vnútorné strany jemne potrite olivovým olejom. Opečte ich na panvici alebo grile do zlatista, aby získali chrumkavú štruktúru.
  6. Príprava omáčky:
    V malej miske zmiešajte majonézu, horčicu a BBQ omáčku. Táto omáčka dodá burgeru jemne sladkú a údenú príchuť.
  7. Zostavenie burgeru:
    Na spodnú časť opečenej žemle natrite pripravenú omáčku. Položte na ňu list šalátu, plátok paradajky a placku s roztopeným syrom. Pridajte karamelizovanú cibuľu a chrumkavú slaninu. Zakryte vrchnou časťou žemle.

Tipy na vylepšenie:

Použite domáce žemle – Ak chcete burger ešte luxusnejší, pripravte si domáce brioškové žemle.
Experimentujte s omáčkami – Údenú chuť skvelo doplní chipotle majonéza alebo hľuzovková omáčka.
Použite drevené uhlie – Ak máte možnosť grilovať na drevenom uhlí, váš burger získa ešte autentickejšiu dymovú chuť.
Doplňte prílohou – Tento burger sa skvele hodí k domácim hranolkám, cibuľovým krúžkom alebo coleslaw šalátu.


Neodolateľný hamburger s údeným syrom a slaninou

Tento burger je dokonalou kombináciou chutí – šťavnaté mäso, intenzívna údená aróma syra, chrumkavá slanina a jemne sladkastá karamelizovaná cibuľa vytvárajú jedinečný gurmánsky zážitok. Ak chcete potešiť svoje chuťové poháriky alebo ohúriť priateľov na grilovačke, tento burger je ideálnou voľbou.

Tak čo, vyskúšate ho? 🍔🔥