Hovädzí burger z mletého mäsa – hamburger, jedno z najobľúbenejších jedál na svete, má svoje korene v Spojených štátoch a od svojho vzniku prešiel rôznymi transformáciami. Avšak nech už máte radi klasickejší hamburger alebo preferujete niečo trochu špeciálnejšie, hovädzí burger z mletého mäsa je vždy výbornou voľbou. Teraz sa pozrieme na to, ako pripraviť dokonalý hovädzí burger, ktorý vám urobí radosť v každom jednom hltu.

Suroviny pre náš burger: 

  • 450 g kvalitného hovädzieho mletého mäsa
  • 4 plátky cedarového syra
  • 4 plátky slaniny
  • 4 plátky paradajky
  • 4 listy čerstvého ľadového šalátu
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kolieska
  • 4 plátky čerstvej uhorky
  • 4 plátky sušienky na hamburger
  • Olej na grilovanie
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup pri príprave :

Príprava mäsa

Začneme tým najdôležitejším – mletým mäsom. Vyberte si kvalitné mäso s vyšším obsahom tuku, ktorý zabezpečí šťavnatý a chutný burger. Mäso môžete tiež zmiešať s bylinkovými alebo koreninovými prísadami podľa vašich preferencií.

Tvorba placiek:

Rozdeľte mleté mäso na 4 rovnaké časti a vytvorte z nich placky o hrúbke približne 2 cm. Dôležité je, aby boli placky rovnomerne hrubé, aby sa burger uvaril rovnomerne.

Grilovanie

Predhrejte gril na stredné teploty. Pred grilovaním mäso posypte soľou a korením, čím mu dodáte chuť. Na rozpálený gril položte placky mäsa a nechajte ich grilovať približne 4-5 minút z oboch strán, alebo podľa vašich preferencií na stupeň prepečenia.

Pridanie syra a slaniny

Keď je mäso takmer hotové, položte na každú placku plátok cedarového syra a slaniny a nechajte ich roztopiť.

Pripravenie zložiek

Počas grilovania mäsa si pripravte zvyšné ingrediencie. Plátky paradajky, cibuľu, uhorku a šalát pripravte na osadenie hamburgera.

Dokončenie hovädzieho burgera

Keď je mäso hotové a syr a slanina sú roztopené, prestrihnite sušienky na hamburger a opečte ich na grile, až budú zlatohnedé.

Skľúčenie hamburgera

Teraz prichádza rad na samotné skladanie hamburgera. Na spodnú polovicu  pečiva položte list ľadového šalátu, nasledovaný plátkom paradajky, plátkom cibule a plátkom uhorky. Položte na to grilovanú mäsovú placku so syrom a slaninou a zakryte to hornou polovicou pečiva.

Servírovanie hovädzieho burgera

Vychutnajte si svojho domáceho hovädzieho burgera ihneď, kým je ešte horúci. Môžete ho doplniť o obľúbené omáčky, či už kečup, horčicu, majonézu alebo iné.

Hovädzí burger z mletého mäsa je ikonickým jedlom, ktoré nikdy nevyjde z módy. S kvalitnými surovinami a správnou prípravou si môžete vychutnať výnimočný domáci burger, ktorý je lepší než akýkoľvek iný. Nezabudnite si ho dopriať so svojimi obľúbenými prílohami, ako sú hranolčeky, cibuľové kúsky alebo zeleninový šalát. Nech si burger vychutnáte a zabavíte sa pri grilovaní!